Het gebruik van stoom zal het aflopend gebruik van gas in de industrie overleven. Wie stoom als corebusiness heeft, kijkt met een gerust hart naar de toekomst. Een nadere kennismaking met Ketelonderhoud Jonker in Leeuwarden, vakmensen in stoom.

inkijk-duurzaam-ketelhuis

Geplaatst op: 11 april 2019
Bron: Leeuwarder Courant en www.noordz.nl

Ze verzorgen in tal van industriële omgevingen het onderhoud van stoominstallaties, bouwen compleet nieuwe stoomketelhuizen en zijn een vraagbaak over duurzaam energiegebruik waar stoom een rol speelt. De vakmensen van Ketelonderhoud Jonker in Leeuwarden, voorheen bekend als het bedrijf Henny van Duuren b.v., zijn dagelijks werkzaam aan stoominstallaties. Samen met de vestigingen in Moerkapelle en Tilburg bieden ze hun klanten in het hele land een betrouwbare 24/7 service.

Ketelonderhoud Jonker kent haar oorsprong op 1 februari 1960. Waar de activiteiten zich in het begin hebben gericht op waterbehandeling van stoominstallaties heeft dat zich nu, 59 jaar later, ontwikkeld tot het totaal onderhoud en installatie van complete stoominstallaties. Samen met gewaardeerde collega stoombedrijven, waar met diversen ook mooie samenwerkingen aanwezig zijn, zorgt Ketelonderhoud Jonker er voor dat het land “op stoom” blijft. Kennis en kunde worden met regelmaat uitgewisseld en indien benodigd staan bedrijven onderling voor elkaar klaar voor ondersteuning.

Wie actief is in de stoombranche, heeft wel eens wat uit te leggen. Een eeuwen oude techniek die zich heeft ontwikkeld tot een zeer geavanceerd stuk techniek dat overal om ons heen aanwezig is. Het stoomtijdperk voorbij? Niets van dat al. Met name in de (voedingsmiddelen)industrie, ziekenhuizen en papierfabrieken speelt stoom een grote rol. ,,In allerlei procestechnologie en productieprocessen, waar veilige verhitting en energieoverdracht een essentiële rol speelt, is stoom aanwezig. Wanneer gas en olie als brandstof om stoom te produceren verdwijnen, komt daar iets anders voor in de plaats, stoom zal blijven.”

Robert-Jan Zoll-Dijkema, algemeen directeur van Ketelonderhoud Jonker, verbaast zich vaak over de wens van mensen uit het Noorden om elders in het land te willen werken omdat er in de regio geen goed werk zou zijn. ,,Het ligt hier in het Noorden bijna voor het oprapen, mooi en goed werk in uitdagende omgevingen. Niet alleen bij ons, maar bij heel veel bedrijven. Kijk om je heen, stap een keer binnen, dan zie je wat ze doen en wat voor toekomst je daar kunt hebben. Alleen al binnen Ketelonderhoud Jonker zijn er zeer diverse mogelijkheden. Van lassers tot brander specialisten, van technische tekenaars tot chemisch analisten, van werkvoorbereiders tot onderhoudsmonteurs, er is hier zoveel werk en toekomst!”.

“De ontwikkelingen gaan snel en de stoom technische kennis in het onderwijs is helaas vaak niet meer aanwezig of wordt niet meer aangeboden. Daarom is Ketelonderhoud Jonker al bijna 20 jaar erkend leerbedrijf. Als jongeren van school komen, leiden wij ze zelf op tot volwaardig stoom technisch medewerker. Maar ook wij zijn ons bewust dat slechts een beperkte groep mensen weet wat er zich bij ons in de werkplaats, en op locatie bij onze klanten, afspeelt. Om daar achter te komen, zal een kijkje achter de schermen benodigd zijn. Beschouw dit maar als een uitnodiging!”.

Deel dit nieuws met uw relaties!